De 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente

In het Oosten van Nederland in Overijssel vind je de prachtige streek Twente. In Twente bevinden zich gezellige historische steden, zoals Enschede, Almelo en Hengelo. Daarnaast is Twente ook rijk aan natuur. Er zijn dan ook vele wandel- en fietsroutes te vinden. Verder vind je er vele kastelen en landgoederen. Wil je weten wat Enschede te bieden heeft? Lees dan hier over de 10 mooiste bezienswaardigheden in Twente. 

Enschede, hoofdstad van Overijssel

Om te beginnen is Enschede een mooie stad die zeker het bezoeken waard is. Enschede is de hoofdstad van Overijssel en er is van alles te beleven. In het centrum van Enschede zijn vele winkels en gezellige terrassen. Daarnaast vind je in Enschede ook de stad Roombeek, waar in 2000 de vuurwerkramp plaatsvond. De wijk is tegenwoordig een moderne wijk met veel cultuur. Je kunt er onder andere meerdere musea vinden. Verder kun je ook een bezoekje brengen aan de het Grolsch Museum. 

Metaalstad Hengelo

Enschede is niet de enige grote stad van Twente. Vlakbij Enschede bevindt zich de stad Hengelo. Deze stad heeft zijn eigen geschiedenis. Hengelo bood vroeger namelijk veel werkgelegenheid in de metaalindustrie, waardoor de stad de bijnaam ‘metaalstad’ heeft gekregen. Ondanks dat de stad in de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal is verwoest, zijn er nog steeds bijzondere historische bouwwerken te vinden, zoals Sint-Lambertuskerk. Ook kent Hengelo in de binnenstad een gezellig plein, waar je op een terras kunt genieten van een drankje. 

Recreatiepark het Rutbeek

Net buiten Enschede bevindt zich het recreatiegebied Rutbeek. Dit gebied is geliefd onder de watersporters. In het gebied ligt namelijk een plas waar je kunt zwemmen, waterskiën, duiken en vissen. Eromheen ligt een natuurgebied, waar je goed kunt wandelen of fietsen door één van de vele wandel- en fietsroutes. Tot slot vind je er ook een klimbos, leuk voor jong en oud. 

Kasteel Warmelo in Diepenheim

In Diepenheim ligt het kasteel Warmelo, wat eigenlijk oorspronkelijk een landgoed is. Om het kasteel heen liggen prachtige historische tuinen, die je kunt bezoeken. Ook kun je hier zandsculpturen met ieder jaar een ander thema bewonderen. 

Rijksmuseum Twenthe

Midden in Enschede, aan de rand van de wijk Roombeek ligt het Rijksmuseum Twenthe. Dit museum opende in 1930 zijn deuren. Vanaf toen zijn er verschillende exposities door de jaren heen tentoongesteld. Tegenwoordig vind je er nog steeds wisselende tentoonstellingen en een grote collectie van zowel oude als moderne kunst.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Tussen Hellendoorn en Holten bevindt zich het grote natuurgebied de Sallandse Heuvelrug. Het gebied is begroeid met voornamelijk heide en bos, met daartussen zandvlaktes. Je kunt er heerlijk wandelen langs één van de verschillende wandelroutes. Ook bevinden zich in het park meerdere heuvels. Het hoogste punt is wel 75 meter boven NAP, waardoor je hier een prachtig uitzicht hebt. 

Landgoed Twickel nabij Delden

Vlakbij Delden in Twente ligt landgoed Twickel. Het landgoed, dat bestaat uit een kasteel, boerderijen en een grote tuin, kun je zomers bezoeken. Je kunt met een gids een rondleiding door het kasteel krijgen. Daarnaast is het ook leuk om rondom de kasteeltuin langs de historische boerderijen te wandelen.

Dagje weg in avonturenpark Hellendoorn

In Hellendoorn vind je het bekende attractiepark Avonturenpark Hellendoorn. Oorspronkelijk was dit een theehuis met een aantal speeltoestellen. Tegenwoordig is het een leuk park met veel verschillende attracties. Het park is ideaal voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden. 

Openluchtmuseum Ootmarsum

In het stadje Ootmarsum ligt een openluchtmuseum, waar je het Twente van vroeger kunt ervaren. In het park bevinden zich 18 gebouwen die het Twentse platteland van 100 jaar geleden laten zien. Het museum bevindt zich direct naast de rand van het pittoreske centrum van Ootmarsum, dat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken. 

Het Zoutmuseum in Delden

Tot slot bevindt zich in Delden het Zoutmuseum. Hier leer je over de zoutwinning die in Boekelo lange tijd heeft plaatsgevonden. Deze plaats was tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plek voor zoutwinning, omdat de zouthandel vanuit Duitsland stopte. Het museum leert je niet alleen over deze geschiedenis, maar vertelt je het complete verhaal over deze belangrijke grondstof. Het museum is leuk voor zowel jong als oud.